15 Νοε 2014

Το ξεκίνημα στο παιχνίδι

Το παρακάτω άρθρο είναι γραμμένο από ένα φίλο και συμπολεμιστή σε έναν άλλο κόσμο αλλά αξίζει πάρα πολύ πιστεύω .

Αρχικά μια μικρή εισαγωγή. Το grepolis είναι μια απεικόνιση της κατάστασης που επικρατούσε στην Αρχαία Ελλάδα. Τα κτήρια και τα στρατεύματα σχετίζονται με αυτή την εποχή. Ξεκινάτε έχοντας στην κατοχή σας μια Πόλη-Κράτος. Στην συνέχεια θα μπορείτε να κατακτήσετε κι άλλα χωριά, αρκεί να έχετε:
1) τον απαραίτητο πολιτισμό (τον οποίο τον κερδίζετε διεξάγοντας διάφορες εκδηλώσεις)
2) εξερευνήσει την έρευνα κατακτήσεων (όλες οι έρευνες εξερευνούνται στην ακαδημία)
3) ένα αποικιακό πλοίο, το οποίο αν επιτεθεί σε άλλη πόλη και νικήσετε χωρίς να καταστραφεί, την έχετε κάνει δική σας.

Συμβουλή μου είναι να κατακτάτε πρώτα τους πιο ενεργούς εχθρούς, προτού προλάβουν να κάνουνε αυτοί μια κατάκτηση. Και να συνεχίσετε στο τροπάριο αυτό, να κατακτάτε κάθε έναν που έχει ανεβάσει ακαδημία 28, γιατί τότε θα εξερευνήσει την κατάκτηση. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα φτάσετε στο σημείο, να έχετε εσείς 10 πόλεις και οι εχθροί άλλοι 10 και να κοντράρεστε μεταξύ σας. Γιατί αυτές οι μάχες θα σας σπάσουν τα νεύρα και θα σας εξουθενώσουν.

Τα πρώτα βήματα, έως την πέμπτη μέρα της λήξης της προστασίας


1) Κατακτάμε γρήγορα και απλά το δεύτερο αγροτικό χωριό, με τα 6 ξίφη που μας έχει δώσει ο οδηγός. Θα χάσουμε 1 ξίφος. 2) Συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες του οδηγού κατά γράμμα και εστιάζουμε λίγο περισσότερο στις αναβαθμίσεις των ποράδικων. 3) Φτιάχνουμε στρατώνα και 10 ξίφη. Με αυτά κάνουμε επίθεση στο επόμενο αγροτικό χωριό. Θα χάσουμε 3 ξίφη. 4) Αυτό το βήμα είναι το κομβικό σημείο που αν γίνει με τον τρόπο που λέω  θα αποκτήσετε πολύ μεγάλο προβάδισμα.
α) στην σύγκλητο σας βάζετε διαρκώς δύο ποράδικα να κατασκευάζονται. Μόλις τελειώνει η κατασκευή του ενός, κολλάτε ένα επόμενο ποράδικο από πίσω. β) επειδή παίρνουνε πολύ χρόνο και επειδή έχετε μικρή αποθήκη, θα κινδυνεύετε διαρκώς από υπερχείλιση. Χαρίζετε τους πόρους στα τρία αγροτικά σας χωριά. γ) αυτή την διαδικασία θα την κάνετε, μέχρι να πάτε τα ποράδικα σας 11-11-11 και τα αγροτικά χωριά επίπεδο 3-3-3. δ) το επόμενο αγροτικό χωριό, για να κατακτηθεί, θέλει πλαφόν 40 στρατεύματα. Θα στρατολογίσετε 28 ξίφη ακριβώς. ε) παράλληλα θα ανεβάσετε αποθήκη στο 6 και αμέσως μετά θα βάλετε ξανά στην ουρά κατασκευής δύο ποράδικα. ζ) θα ανεβάσετε τους πόρους της αποθήκης σας να είναι χείλη με χείλη, δηλαδή 2600-2600-2600/2862. η) τώρα θα ζητήσετε 4+4+4 εκσφενδονιστές από τα τρία αγροτικά χωριά και θα επιτεθείτε με αυτούς τους 12 εκσφενδονιστές στο επόμενο αγροτικό χωριό, που έχει για άμυνα 60 εκσφενδονιστές. Θα χάσετε 4 εκσφενδονιστές. θ) κρατάτε τους πόρους που χρειάζεστε stand by, για να αναβαθμίσετε κατά ένα ακόμα επίπεδο κάποιο ποράδικο σας και χαρίζετε τους περισσευόμενους πόρους στο αγροτικό χωριό, με σκοπό να το πάτε επίπεδο 3. ι) περιμένετε τώρα να περάσουν οι 12 ώρες, για να μπορέσετε να ξαναφαρμάρετε τα αγροτικά σας χωριά.

Η εναλλακτική επιλογή που κάνουνε όλοι, είναι να αφήνουν χαμηλά τα ποράδικα τους και τα αγροτικά τους χωριά και να πηγαίνουν για κανονική στρατολόγηση 10 εκσφενδονιστών από το χωριό τους. Αυτός ο τρόπος όμως, δεν είναι ο σωστός.

5) Συνεχίζουμε το ίδιο τροπάριο. Αφήνουμε σταματημένο τον στρατώνα (που μέχρι τώρα έχει στρατολογίσει μόνο 5 ξίφη πριν την δεύτερη κατάκτηση και 21 ξίφη πριν την τρίτη κατάκτηση) και βάζουμε διαρκώς δύο ποράδικα στην σύγκλητο. Μέχρι να πάει 13-14-15. Το ξυλουργείο δεν χρειάζεται να ανέβει πιο πολύ, γιατί αυτή θα είναι η προετοιμασία μας, για να βγάζουμε εκσφενδονιστές και οπλίτες.

6) Χτίζουμε μονοκοπανιά τα απαραίτητα, για να βγάλουμε οπλίτες. Την στιγμή που θα στρατολογούμε διαρκώς οπλίτες, θα προσπαθούμε να βάζουμε και καμιά εργασία στην σύγκλητο. Κυρίως δίνουμε βάση σε λατομείο, εργοτάξιο ασημιού, αγρόκτημα και αποθήκη πάντως.

7) Το επόμενο αγροτικό χωριό έχει πλαφόν 100 στρατεύματα και έχει για άμυνα 60 ξίφη. Αυτά νικιούνται αποτελεσματικά με επίθεση από 37 οπλίτες και άνω. Τα 100 στρατεύματα που είχα εγώ για πλαφόν, ήταν 35 ξιφομάχοι, 8 εκσφενδονιστές και 57 οπλίτες. Επιτέθηκα με τους οπλίτες και έχασα 26. Άλλο ένα αγροτικό χωριό στη συλλογή μου, το οποίο το πήγα βιαστικά επίπεδο 3.

8) Το επόμενο αγροτικό χωριό έχει πλαφόν 300 στρατεύματα και 100 τοξότες. Μου προτείνει να επιτεθώ με ιππείς. Δεν θα το κάνω όμως. Θα επιτεθώ με τουλάχιστον 80 εκσφενδονιστές, για να χάσω περίπου 50 (9750 πόροι απώλεια). Σε περίπτωση που επιτεθώ με 20 ιππείς, θα χάσω τους 10 (7200 πόροι απώλεια).Το να μπω στην διαδικασία, να αναβαθμίσω ακαδημία, στρατώνα και να εξερευνήσω και τους ιππείς, είναι πιο δαπανηρό και χρονοβόρο τελικά.

9) Οπότε εξερευνώ τώρα τους εσκδενδονιστές και στρατολογώ εναλλάξ εσκφενδονιστές και οπλίτες, με σκοπό να καλύψω το πλαφόν των 300ων στρατευμάτων. Παράλληλα συνεχίζω να αναβαθμίζω λατομείο και εργοτάξιο σιδήρου. Και μόλις καλύψω το πλαφόν, επιτίθεμαι με όλες μου τις σφεντόνες στο επόμενο αγροτικό χωριό. Το οποίο επίσης θα το πάω γρήγορα στο επίπεδο 3.

ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ DODGE


10) Πλέον φτάνουμε στην λήξη της προστασίας. Ανεβάζουμε βιαστικά τείχος 5 με 8 και στρατολογούμε 50 με 80 ξίφη (ανάλογα με την κατάσταση κινδύνου). Τα ξίφη που θα έχουμε, είναι μόνο για να αμύνονται ενάντια σε σφεντόνες. Και οι οπλίτες που θα έχουμε, είναι μόνο για να αμύνονται ενάντια οτιδήποτε άλλου στρατεύματος, εκτός από σφεντόνες. Τίποτα άλλο δεν χρειαζόμαστε, για να είμαστε καλυμμένοι αμυντικά. Μόνο να έχουμε τον νου μας, όταν δεχόμαστε επιθέσεις:
-να βγάζουμε έξω τις σφεντόνες μας (τα επιθετικά μας γενικά)
-να ξοδεύουμε τους πόρους μας σε εργασίες
-να ενεργοποιούμε εθνοφρουρά και να αμυνόμαστε με ξίφη και οπλίτες μαζί
-ενημερώνουμε στο φόρουμ την εισερχόμενη που δεχόμαστε. Κυρίως θέλουμε να ξέρουμε το όνομα εχθρού και την ακριβή ώρα άφιξης. Για να έχουμε κάπου να πατήσουμε.

Η εναλλακτική λύση, είναι να κάνουμε dodge. Δηλαδή να βγάλουμε όλα μας τα στρατεύματα έξω και να καταναλώσουν τους πόρους του χωριού μας. Και φροντίζουμε με την πρώτη ευκαιρεία, να εξερευνήσουμε-στρατολογίσουμε και τοξότες. Είναι οι καλύτεροι για άμυνα ενάντια σε οπλίτες και άρματα.


ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΠΑΣΙΜΟ


11) Όσων αφορά τις επιθέσεις στην λήξη της προστασίας, θα πρέπει να έχουμε ήδη τσεκάρει την στασιμότητα των παικτών γύρω μας (καταγράφοντας τους πόντους τους και στέλνοντας τους ένα μήνυμα, το οποίο θα αφήσουν αδιάβαστο, αν είναι στάσιμοι). Στρατολογίσαμε τους πολλούς οπλίτες (πάνω από 100) ειδικά για να επιτεθούμε σε όλους αυτούς που είναι κάτω των 200ων πόντων. Αυτοί έχουνε μόνο μερικά ξίφη για άμυνα. Τα οποία είναι αδύναμα ενάντια στους οπλίτες.

Βασικά οι οπλίτες νικάνε τους πάντες, εκτός από τους τοξότες. Οι εκσφενδονιστές τους νικάνε όλους, εκτός από τους ξιφομάχους και τα άλογα. Και με τους τοξότες δεν είναι και τόσο αποτελεσματικοί.

Όταν νικάμε τον εχθρικό στρατό εξ' ολοκλήρου, λέμε πως ΣΠΑΣΑΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ και όταν είναι ανενεργός, λέμε πως ΤΟΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΑΜΕ ΣΕ ΦΑΡΜΑ. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως στις ώρες μεταξύ 00:00 και 08:00 ο αμυνόμενος έχει +100% bonus στην άμυνα. Δηλαδή στην ουσία όσα στρατεύματα διαθέτει, αυτά διπλασιάζονται. Οπότε την ώρα που υπάρχει αυτή η νυχτερινή προστασία, δεν κάνουμε σπασίματα.

ΦΑΡΜΙΝΓΚ


12) Αφότου λοιπόν σπάσετε το χωριό, έχουνε τα στρατεύματα σας την δυνατότητα, να επιστρέψουν με τους πόρους που υπήρχανε μέσα στο χωριό. Ένας ανενεργός δεν θα ξαναβγάλει ποτέ ξανά στρατεύματα, οπότε θα μπορείτε να επαναλάβετε περισσότερες επιθέσεις. Αυτή η επαναλαμβανόμενη διαδικασία, ονομάζεται φάρμινγκ. Και τα μόνα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν πλέον, είναι η συσχέτιση μεταφοράς πόρων και ταχύτητας μονάδας.
Ξιφομάχος 16-8
Εκσφενδονιστής 8-14
Τοξότης 24-12
Οπλίτης 8-6
Ιππέας 72-22
Αρμα 64-18
Όπως διαπιστώνετε, οι καλύτερες μονάδες για φάρμινγκ, είναι ο τοξότης και ο ιππέας. Πολλοί παίκτες στρατολογούν 50 ιππείς, για να τους έχουνε μόνο για φάρμινγκ. Το φάρμινγκ είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς αυτό, δεν γίνεται. Κάθε χωριό έχει κανονικά τις παραγωγές πόρων και την μέγιστη χωρητικότητα της αποθήκης του. Τους πόρους που έχει μέσα η αποθήκη μπορείτε να τους φαρμάρετε. Αν προλάβει κάποιος άλλος να τις αδειάσει πριν από εσάς, εσείς θα πάρετε μόνο εκείνους τους ελάχιστους πόρους που παρήγαγαν τα ποράδικα του χωριού ενδιάμεσα.


Βγαίνω από την προστασία σε 16 ώρες και τώρα έχω τα εξής:

Σύγκλητο 8
Στρατώνα 5
Ακαδημία 4 (εξερευνημένους εκσφενδονιστές και οπλίτες)
Αποθήκη 8
Φάρμα 10 +1 στην ουρά (έχω φτάσει στο όριο τώρα)
Εργοτάξιο ξυλοκόπων 14
Λατομείο 15 + 1 στην ουρά
Ορυχείο ασημιού 19

Ξιφομάχοι 40
Εκσφενδονιστές 124
Οπλίτες 77 + 16 στην ουρά

Αγροτικά χωριά σε επίπεδα 4, 3,5 , 3, 3, 3
Αυτά δεν τα λέω  για να μας γράψετε κι εσείς τι έχετε. Απλά τα λέω  για να έχετε κάποιο μέτρο σύγκρισης. Είναι κατανοητό πως δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει την δική μου απόδοση βέβαια, μιας και αφιέρωσα πολλές ώρες σε αυτές τις πρώτες μέρες που παίζω.

Ο ξιφομάχος είναι αργή αμυντική μονάδα και ο οπλίτης είναι αργή επιθετική μονάδα. Ο τοξότης είναι γρήγορη αμυντική μονάδα και ο εκσφενδονιστής είναι γρήγορη επιθετική μονάδα. Ο ξιφομάχος μεταφέρει τους διπλάσιους πόρους από την αντίστοιχη αργή επιθετική μονάδα (16 και 8).Ο τοξότης μεταφέρει τους τριπλάσιους πόρους από την αντίστοιχη γρήγορη επιθετική μονάδα (24 και 8).

Με τα αμυντικά στρατεύματα δεν κάνουμε σπασίματα. Και δεν τα στέλνουμε ποτέ μόνα τους για φάρμινγκ (δηλαδή μόνο ξιφομάχοι, ή μόνο τοξότες).

Αν ένα χωριό έχει πολλούς πόρους μέσα και θέλουμε να το αδειάσουμε, πρέπει απαραίτητα να στείλουμε τα αμυντικά μας στρατεύματα, να κάνουνε την δουλειά. Αλλά πάντα με την απαραίτητη συνοδεία. Για παράδειγμα:

30 ξίφη και 20 οπλίτες*
15 τόξα και 10 εκσφενδονιστές

*Να θυμάστε όμως, πως σε αυτή την επίθεση, θα χάνετε πάντα 1 ξιφομάχο. Δηλαδή 180 πόρους σε κόστος απώλειας. Φροντίστε λοιπόν, να είστε βέβαιοι πως η επίθεση που στέλνετε, θα σας προσφέρει τουλάχιστον 500 πόρους. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι προτιμότερο να στείλετε μόνο τους οπλίτες σας. Κι ας μην το αδειάσετε το χωριό...